Милостиня


#1
Подавати милостиню чи ні — ваша особиста справа

Коли ви при вході в храм зустрічаєте людей просять милостиню, краще залишити негативні думки. Ми не можемо з упевненістю сказати, які життєві обставини привели їх на паперть. І засуджувати таких людей ні в якому разі не можна. Якщо ми хочемо, щоби Господь був милостивий до нас, судячи нас за наші гріхи, то і ми повинні бути поблажливі, не судити інших.

Ніхто з нас не безгрішний, і, бути може, ми зі своїми гріхами виглядаємо набагато страшніше цих нещасних. Сам Господь запитає кожного за його справи. Виконувати слова Євангелія «хто Просить у тебе то дай» (Мф. 5, 42) треба виконувати, незважаючи на особи. В Писанні сказано: «Милостива бідному позичає для Господа, і Він віддасть йому за благодіяння його» (Притч. 19, 17)

Якщо ж ви бачите, що перед вами людина, яка всі засоби вживає на пропій, дайте йому не гроші, а продукти. Близько преподобного Амвросія Оптинського нерідко можна було зустріти опущених людей. І коли його запитували, навіщо він подає пропойцам, преподобний відповів: щоб врятувати їх від одного гріха — крадіжки. Невелика милостиню можна дати кожному прохачеві, а ось більш велику суму краще пожертвувати того, чию потребу ви добре знаєте.

Подаючи милостиню жебракам, ви можете попросити їх молиться за здоров'я чи за упокоєння близьких і дорогих вам людей.